LONIKUBEN og The Barefoot Beekeper
Phil Chandler kom til Lonin 18. og 19. mai 2019 for å inspirere og lære oss om naturlig birøkt. Han bidro og kom med kommentarer til Loninkuben. Dette ble et spennende møte og vi fikk enda mer tro på prosjektet.
Phil Chandler er i kjernen av det som har fått navnet Learning from the bees. I de siste årene har det i Europa og USA vært et økende engasjement blant birøktere som interesserer seg for bienes naturlige levesett. De mener endrete røkterprosedyrer og ny kubedesign kan øke bienes velferd og generelle helsetilstand. Første store konferanse ble arrangert i august i 2018 i Nederland så bølgen er i sin spede begynnelse.
Phil har vært med fra starten og har vært sentral i å utvikle nye teknikker og ny kubedesign hvor bienes naturlige instinkter respekteres. Hans første bok rundt temaet, The Barefoot Beekeeper, 2007, har solgt i over 10 000 eksemplarer.
Phil har utviklet en egen kubedesign som han har testet år over mange år. Det retter seg etter tre prinsipper:
Hvordan kan vi skape de mest gunstige forholdene for våre bier, uten å måtte klatre i trær?
Hva er fordelene med naturlige-kuber for bier og biavler?
Hva er balansen mellom bienes behov og våre, som biavlere?
Her ønsker han å gjenskape de mest gunstige forholdene for biene. Biene vet best selv: learning from the bees. Ville bier i vill natur velger hulrom i trær.
Vi fikk mulighet å være med Phil en hel helg og høre han fortelle om sine erfaringer.
Loninkuben er laget i tråd med Phils kubedesign og er i pustende heltre og i lengdeformat, en horisontalkube, og med et økogulv som inviterer til et økt biologisk mangfold inne i kuben, en rik biotop som ligner bienes tradisjonelle bolig i hulrom i trær.
Kuben er designet sammen med Bybi og Ragna som er en dyktig inspirerende birøkter. Hun røkter fra mange forskjellige kuber og tester stadig ut nye varianter. Loninkuben er en av favorittene. Det siste er en uthulet trestamme som det snart skal flytte et bifolk inn i. Hun er Norges svar på Phil Chandler. En dypt engasjert røkter som fronter naturlig birøkt, noe som er i ferd med å bli en retning i Norge også, takket være Bybi.