BIRØKT PÅ NATURLIG-VIS - Hvordan røkter jeg Loninkuben?
Hvordan kommer jeg i gang.
Start med å finne en fin plass der kuben kan stå. Fint om det er solrikt og lunt. Du er smart å lage en rampe som kuben kan stå på. Målene er 130x50 cm. Du kan også bruke paller eller steiner.
Du trenger materialer til økogulvet. Det finner du i skogen. Gamle og råtne stubber i små biter, helst litt fuktig. Målet er å skape et miljø der mikroorganismer og bokskorpionene som spiser midd kan leve i.Dette legger du nederst i kassen over gitteret. Obs.Ikke dekk til flyhullene.
Når et bifolk skal flytte inn, setter du rammene over flyhullene. Du kan sette tavler med bivoks i begge ender. Når du legger på plankene som dekker rammene, legg de med bier på over yngeleiet , så er det lettere å vite hvor dronningen er.
Sett rammer i resten av kuben og følg med når de fylles med deilig honning. Dronningen legger egg i faste rytmer som danner yngelleier på relativt faste tavler. Derfor trenger de ikke dronning-gitter. De tomme tavlene fungerer som følgevegg.
Vi pleier å sette tavler fulle av forseglet honning bakerst i kuben og lagrer dem der til vi høster. Du kan også høste underveis.
Du kan la biene bygge fritt ved å legge inn topplister de kan bygge fra. Det blir noe vill bygg i kuben på undersiden av tavlene ned mot økogulvet. Dette kan du la henge der, eller du kan høste og servere rett fra voksenkaken.
Foring og vinter oppbevaring. Du kan bruke honningsentralen sine fôr-kar (sag av den ene kanten for å få plass), legg plankene oppå så ingen bier drukner i laken. Vi kommer også til å lage fôr-kar i tre. Legg gjerne et ullpledd eller en treisolasjonsplate over plankene. Har du pledd kan du legge det ned langs rammene og skape et lunt vinterleie. Du kan også sette kongler eller vinkorker i noen av hullene så det blir mindre trekk inn i kuben.
Skal du frakte kuben med biene inni, tett alle hull med korker eller kongler.
Vi har utviklet kubedesignet etter disse to prinsippene:
Hvordan kan vi skape de mest gunstige forholdene for våre bier, uten å måtte klatre i trær - som jo er deres opprinnelige habitat?
Hvordan balansere bienes og birøkterens behov?
Så gøy at du ønsker å røkte på Naturlig-Vis.
Vi Ragna Ribe Jørgensen fra BYBI, Lars Vigeland og Vibeke Vigeland har utviklet Loninkuben og røkting på Naturlig-Vis.
Ragna er en av Norges mest spennende birøktere og har studert dette temaet i en årrekke. Hun holder gjerne foredrag. Ønsker dere et innblikk i denne spennende måten å tenke birøkt på ta kontakt. Vi setter også opp kurs på Lonin og kveldskurs etter behov.
Det er mye forskning og en stor lidenskap som har ført til denne kuben. Vi er så glade for at du vil være med på eventyret.
Kuben er designet med pustende, naturlige materialer og Norske standard rammer så det skal være enkelt men samtidig bærekraftig. Vi ønsker å være et alternativ til våre standard plast kuber.
LONINKUBEN er designet etter mange års erfaring med birøkt og ulik kubedesign. Mye testing og feilskjær. Men nå er vi på rett spor. Målet er å gjenskape bienes opprinnelige boform, dvs hulrom i gamle trær, forenet med praktisk birøkt hvor både bier og birøkter tas hensyn til. Kubens materialvalg er rent trevirke med god trefiberisolasjon. Et økegulv skaper mikrofauna og økt biologisk mangfold inne i kuben. Designen er horisontal, et prioritert lengdeformat med lange tradisjoner i mange land for både hobby- og næringsrøktere. Rammemål er tilpasset norsk standard slik at Loninkuben lett kan integreres i andre bigårder.
I 2019 var vi så heldige å få britiske Phil Chandler på besøk til Lonin
https://naturlig-vis.org/blog/2019/2/14/birkter-kurs
Phil er i senter av bærekraftig birøkt i verden, balanced beekeeping kaller Phil det. Hans ideer er utgangspunkt for flere av elementene bak Loninkuben. Vi hadde noen fine, lærerike og nyttige dager.Vi studerte alle sider ved Loninkuben og Phil hjalp oss på plass med de siste elementene
Loninkuben er i drift i Asker, Oslo, Nesodden, Vestfold, Nordmarka, Hurum, Bærum, Vestlandet og så klart på Lonin. Nå er generasjon fire av kuben utviklet og under konstruksjon. Hilsen
RAGNA RIBE JØRGENSEN
Ragna er initiativtager til ByBi, Oslos urbane birøkterlag, og jobber som lagets faglige leder. Hun ble kåret til årets birøkter i Norge 2019, utdannet idehistoriker og kurset i sensorisk karakter ved honning ved italienske Albo Nazionale degli Esperti in Analisi Sensorale del Miele. Ragna var prosjektleder for NM i Honning 2020. Ragna vil presentere mye av det teoretiske under kurset og lede honningsmakingen.
LARS VIGELAND
Lars er vert på Lonin. Jeg har jobbet som prosjektleder i næringslivet et helt liv men har nå hoppet av karusellen for å lage Loninkuber og honning. Jeg startet med birøkt for 15 år siden og har siden latt meg fascinere av bienes fantastiske liv. Nå jobber jeg i mitt eget verksted med å bygge kuber. Drømmen er å skape min egen arbeidsplass her på Lonin.
VIBEKE VIGELAND
Vibeke er vertinne på Lonin. Vi har bygget opp dette småbruket til å bli en oase for mange mennesker. Jeg dyrker, lager mat og holder kurs her i Yorba. Jeg er utdannet danser og jobber alltid med helhet og ser på kroppen som veien inn til bedre helse, både fysisk og psykisk. Naturen er min inspirasjon. Jeg har skapt treningsformen Yorba. Hvis du ønsker kan du bli med på en morgenøkt for å myke opp kroppen og samle tankene.